Kuidas tööandjaga läbirääkimisi pidada?

Tervishoius on aastaid sõlmitud kollektiivlepinguid, mida võetakse pigem kohustusliku ja lõpliku dokumendina ega püütagi töökohas kohapeal paremaid tingimusi saavutada. Samas pole see kõikne. Üksikud erandid kinnitavad reeglit ja nii on erinevates organisatsioonides kokku lepitud lisapuhkuseid, kõrgem palgatase, selge palkade diferentseeritus ning näiteks tervisepäevad.

Eestlane on oma põhiolemuselt ikka pigem tagasihoidlik ja tasakaalukas ning kohe kaklema ei kipu. Läbirääkimistele tööandjaga minnakse heade põhjenduste ning selge sooviga, kuid sageli lahkutakse nina norus ilma midagi saamata.

Kas leppida olukorraga või vahetada töökohta?

Kevadisel arutelul tervishoiu tööjõu vahendusfirmaga selgus tõsiasi, et üldiselt ei teata, kus ikkagi saab paremat palka ning kus on meeldivam töökeskkond. Need kaks näitajat on aga töö otsimisel kõige olulisemad. Nii on tööportaali jõudnud töötajad saanud üllatuse osaliseks ning lõpuks isegi töökohta vahetanud. Palga ja soodustuste pakkumistes on suured käärid.

Kui enamus Lõuna-Eestisse jäävatest suurematest tervishoiuasutustest pakub kollektiivlepingus kokkulepitud tunnitasu, siis Põhja-Eestis on juba nö stardipalk sellest kõrgem ning võimalused eneseteostuseks paremad. Pealegi tundub, et Põhja-Eestis julgevad inimesed ise end rohkem väärtustada ning mõistavad paremini meeskonnatöö edukust.

Me ei peaks olukorraga lihtsalt leppima. Pidevad ja juba tavapäraseks muutunud ületunnid ei ole normaalsed, puhkuse ajal tööle kutsumine on ebamoraalne ja mitmel kohal töötamine ei ole eetiline, kui võrrandis on inimelud.

Seega:

  • Vaata peeglisse ja tee endale selgeks, millist töökeskkonda sa ootad ja vajad.
  • Tee korda oma CV ja hinda, mis on sinu väärtus tööandja jaoks ning milline on sinu arengupotentsiaal, soovid arenguks ning valmisolek vastutust võtta.
  • Tutvu olukorraga oma asutuses ja võrdle teistega.
  • Mõtle, mida on sinul asutusele pakkuda rohkem kui teistel.
  • Tee ettepanekuid töökorralduse muutmiseks kui näed, et sellest on abi nii sulle kui ka teistele töötajatele ning patsientidele.

Kui võrdluses selgub, et teed rohkem kui teised ja oled paremini ette valmistatud, oskad näha kitsaskohti ning lahendusi, siis mine ja küsi palka juurde. Vabatahtlikult ei pakuta palgatõusu peaaegu mitte kunagi.

Viimased uudised

Töökuulutus: Otsime uut presidenti ja asepresidenti!

Ootame initsiatiivikaid ja ambitsioonikaid inimesi, kes oleks valmis EÕLi vankrit hooga edasi vedama.

Videointervjuu: Eesti Õdede Liit otsib uusi eestvedajaid!

Anneli Kannus: “Uued juhid aitavad organisatsioonil kasvada ja uueneda.”

Tulevikus säästetakse teenust saavat inimest

Novembrist jõustub tervishoiuteenuse osutaja kohustusliku vastutuskindlustuse seadus.

Kuidas tööandjaga läbirääkimisi pidada?

Läbirääkimistele tööandjaga minnakse heade põhjenduste ja selge sooviga, kuid sageli lahkutakse nina norus.

Puhkamine on sama oluline kui töö tegemine

Tervishoius on tavaline, et helistatakse ja kutsutakse tööle puhkuse ajal.

Milliseid omadusi on vaja, et juhtida Eesti Õdede Liitu?

Anneli Kannus: „Kõige rohkem on vaja julgust ja pealehakkamist. Kõik muu on õpitav.“