Õdede ja ämmaemandate aasta!

NB! Seoses kehtestatud eriolukorraga muutuvad planeeritud EÕL koolituste ajad. Jälgi infot kodulehel ning FB voos.
PÜSI   TERVE!

Eriolukorras on õed kõikjal eesliinil. Just seetõttu tegime valitsusele tulemusliku ettepaneku. Tanel Kiik: "Täiendavalt toetasime Eesti Arstide LiitEesti Tervishoiutöötajate Kutseliit ja Eesti Õdede Liit ettepanekut määrata tervishoiuvaldkonna töötajatele COVID-19 haigestumisel hüvitised pikaajalise töövõime vähenemise või kaotuse korral ja hüvitised pereliikmetele töötaja surma korral, eraldades vajalikud vahendid riigieelarvest. Töötame selleks välja vajalikud seadusemuudatused."

Lisaks tuleb vaadata ka edasi, suvi pole kaugel ning meie liikmed on mures - kes ja millal jaksab ära teha tänaseks tegemata plaanilise töö? Kirjutasime juhatusega mõtted ja murekohad Meditsiiniuudiste arvamuslooks 20.aprillil 2020.a.

Lisaks on ka teisi, kes märkavad ning mõtlevad meiega kaasa, loe lisaks SIIT

Õdede ja ämmaemandate aastal juhitakse tähelepanu õdede puudusele tervishoiusüsteemis

Eesti Õdede Liit kuulutas täna välja õdede ja ämmaemandate aasta Eestis. Maailma terviseorganisatsiooni poolt ellu kutsutud sündmusega juhitakse tähelepanu sellele, et praegu on Eestis täitmata umbes 500 õe töökohta. Eesti tervishoid vajaks aga tegelikult juurde umbes 4000 õde. Galerii: https://www.dropbox.com/sh/n9ty6j7vsw79tkh/AAB-dlgxigbfg7eWD5KcSCr0a?dl=0
Fotograaf: Meeli Küttim

Eesti Õdede Liidu juht Anneli Kannus kiitis tänasel õdede ja ämmaemandate aasta väljakuulutamisel töötavaid õdesid südikuse ja missioonitunde eest, viidates ühtlasi suurele läbipõlemisohule, mis õdede kannul käib. “Kuna süsteemis on õdesid puudu, töötavad õed rohkem kui täiskohaga või teevad palju ületunde. Seega ohverdatakse oma tervis ja heaolu, et patsientide tervise eest hoolitseda,” ütles Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus õdede ja ämmaemandate aasta alguses.

Eestis töötab praegu umbes 8300 õde, kuid tervishoiusüsteemis on täitmata enam kui 500 töökohta. Vajadus õdede teenuste järele suureneb pidevalt ja õed on valmis võtma rohkem vastutust, aidates näiteks krooniliste haigete seisundit jälgida. Selleks, et kasvav vajadus täita, on seatud riiklikuks eesmärgiks suurendada õdede arvu nii, et tuhande elaniku kohta oleks üheksa õde. Sellest eesmärgist jääb praegu puudu umbes 4000 õde.

“Õdede puuduse leevendamiseks on vaja suurendada koolitusmahte, mida praegu piirab nii kõrgkoolide vähene rahastamine kui ka praktikajuhendajate tasustamata jätmine riigi poolt. Õe õppest umbes poole moodustab praktika erinevates tervishoiuasutustes, kuid praktiseerivate õdede jaoks tähendab õendusüliõpilaste juhendamine tasustamata lisatööd, mida tehakse sageli üksnes missioonitundest. Ilma õenduspraktika juhendamise tasu õe väljaõppe kuludesse lisamata, ei tule lahendust ühiskonna kasvavale vajadusele õdede järele,” selgitas Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus.

Peaaegu kõik tervishoiuasutused on valmis kohe õdesid juurde palkama. Näiteks Põhja-Eesti Regionaalhaigla oleks valmis täiendavalt tööle võtma 100 õde. Ida-Tallinna Keskhaiglas on puudu ligi 50 õde. Haigekassa hiljuti loodud teenus, millega luuakse hooldekodudesse õe koht, toob vajaduse ligi 200 õe järele.